Pfizer preuzima Allergan za 150 milijardi dolara

Američka farmaceutska kompanija dala je formalno odobrenje za kupovinu proizvođača botoxa iz Irske, čime će postati najveći svjetski proizvođač lijekova.

Uprava farmaceutske kompanije Pfizer dala je u nedjelju formalno odobrenje za kupovinu proizvođača botoxa Allergana za više od 150 milijardi dolara, čime će nastati najveći svjetski proizvođač lijekova.

Taj sporazum, najveći u istoriji zdravstvenog sektora, bit će jedna od tema u američkoj predsjedničkoj kampanji, jer bi se Pfizer trebao preseliti u Irsku, gdje je Allergan registrovan i gdje su niže stope poreza za kompanije.

Takođe, on će ponovno pokrenuti raspravu u farmaceutskoj industriji o ulozi istraživanja i razvoja, s obzirom na to da će se izvršni direktor Allergana Brent Saunders, inače skeptik vezano za otkrivanje novih lijekova unutar kompanije, pridružiti zajedničkoj kompaniji, te će biti u poziciji uticati na njenu strategiju.

Pfizer će platiti 11,3 svojih dionica za svaku dionicu Allergana.

Dio će platiti u gotovini i to manje od 10 posto vrijednosti ugovora, kazale su osobe upoznate s njihovim dogovorom.

Najveće spajanje u ovoj godini

Izvršni direktor Pfizera Ian Read postaće izvršni direktor udružene kompanije, a Saunders će imati važnu izvršnu ulogu vezanu uz poslovanje i integraciju.

Saunders će, također, sjediti u upravi zajedničke kompanije.

Tim sporazumom nastat će farmaceutski div s godišnjim prometom iznad 60 milijardi dolara, čime će preteći američkog proizvođača lijekova Merck & Co, koji ima godišnje prihode od blizu 40 milijardi dolara.

To će biti najveće spajanje u ovoj godini, veće od nedavnog spajanja proizvođača piva Anheuser-Busch InBev i SABMillera, vrijednog 107 milijardi dolara.

Tom akvizicijom u zdravstvenom sektoru ukupna vrijednost spajanja i akvizicija u ovoj godini premašiće 600 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top