Peugeot Citroen ostvario prvu dobit nakon četiri godine | Ekonomist

Peugeot Citroen ostvario prvu dobit nakon četiri godine

PARIZ – Peugeot Citroen ostvario je u prvom polugodištu čistu dobit od 571 milion evra, što je prva zarada te francuske automobilske kompanije u posljednje četiri godine. U istom lanjskom razdoblju Peugeot Citroen poslovao je s gubitkom od 114 miliona evra.

Prema poslovnom izvještaju kompanije objavljenom u srijedu, prihodi Peugeot Citroena porasli su u prvih šest mjeseci ove godine za 6,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 28,9 milijardi evra.

Poboljšanje poslovnih rezultata Peugeot Citorena zahvaljuje se slabijem evru, zbog čega rastu prihodi evropskih kompanija sa inostranih tržišta, i smanjenju troškova poslovanja zbog pada cijena sirovina, kazao je financijski direktor kompanije Jean-Baptiste de Chatillon.

Dodao je, međutim, da bi se poslovni uslovi mogli pogoršati, ponajviše zbog slabljenja kineskog tržišta, na kojemu Peugeot Citroen, prema novim procjenama, ove godine očekuje rast prodaje za samo 3 posto.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, jutros je na evropskim berzama cijena dionice Peugeota skočila više od 5 posto.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top