Pet zemalja koje imaju najveće rezerve zlata na svijetu

Količine zlata koje su bogate zemlje širom svijeta gomilale tokom 2018. godine dostigle su drugi najviši godišnji nivo ikada, saopštio je Savjet za zlato.

U odnosu na godinu dana ranije, nacionalne banke kupovale su toliko zlata da je zabilježen skok od čak 74 odsto.

5. Rusija

Tokom proteklih šest godina, Centralna banka Rusije kupovala je velike količine zlata. U 2017. godini, ova zemlja je istisnula Kinu sa liste pet najvećih vlasnika zlata.

Prošle godine, Rusija je postala vodeći svjetski kupac zlata sa neto kupovinom od 651,5 metričkih tona. Centralna banka Rusije je u februaru povećala devizne rezerve za 31,1 tona zlata, podižući svoje zalihe ovog plemenitog metala na 2.149 tona.

4. Francuska

U Parizu navodno ima 2.518 tona zlata, što čini oko 60 odsto ukupnih francuskih deviznih rezervi.

Francuska političarka Marin Le Pen u više navrata pozivala je na prestanak prodaje nacionalnog zlata, kao i za repatrijaciju svih francuskih poluga koje drže strane države.

3. Italija

Sa 2.534 tona zlata u svojoj blagajni, Italija se spustila na treće mjesto najvećih svjetskih “čuvara” zlata.

Ta suma predstavlja skoro 70 odsto deviznih rezervi zemlje. Prema politici koju je usvojila Banka Italije, zlato je najsigurnija investicija u vrijeme ekonomskih previranja i zaštita od nestabilnosti američkog dolara.

2. Njemačka
Njemacka Bundesbank trenutno posjeduje 3.483 tona zlata, što čini više od 70 odsto njemačkih deviznih rezervi.

Banka takođe pokušava da repatrira oko 674 tone zlata koje čuvaju centralne banke Francuske i SAD. Očekuje se da će se repatrijacija zlata zemlje završiti do 2020. godine.

1. Sjedinjene Američke Države

Vašington navodno drži najveće svjetske zlatne rezerve od 8.407 tona. To čini više od 75 odsto nacionalnih deviznih rezervi.

Američki Fed nije bio tako aktivan u kupovini zlata kao druge zemlje, kako bi spriječio devalvaciju dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top