Pet stvari kojima lideri osnažuju zaposlene

Kada su zaposleni puni podrške i imaju nekoga ko ih bodri i usmjerava, zaista mogu promijeniti poslovanje firme. Ponekad je mogu okrenuti od neupjeha ka uspjehu, zato lideri treba da slijede neku ili svih pet taktika uspješnih vođa.

Kada, kao direktor ili vođa, napravite tim koji je dobar i kojem vjerujete, nećete morati da razmišljate zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proteći u najboljem redu ako vi nijeste tu. Evo nekih načina da ih osnažite i napravite dobru poslovnu ekipu.

Postarajte se da im je stalo do onoga do čega je vama stalo

Kao i u sportu i na poslu je potreban tim, različitih ljudi koji će ići ka istom cilju i postići dobar rezultat. Jasno iznesite svoje stavove kako biste svi znali ka čemu idete. Neka oni prepoznaju vašu ambiciju kako bi i sami osećali “strast” ka istim stvarima.

Napravite jasan put ka napretku

Zaposleni treba da znaju da li će, ukoliko dobro rade svoj posao, moći da napreduju. I ukoliko neće da li ćete im vi pomoći da nađu novi posao, nekom preporukom. Tako će se oni uvijek truditi jer će znati da ih u budućnosti čeka nešto bolje.

Izazovite ih

Naznačite radnicima da će dobijati teške projekte za potrebe kompanije ali i da ćete im vremenom, ukoliko se pokažu kao dobi, davati projekte na kojima će moći da unapređuju svoje vještine. Neka poslovi zaposlenih ne budu uvijek isti i monotoni. Razmrdajte ih izazovom. Neka se osjete posebno I daju više od sebe. Vidjećete njihove vještine i doprinijetće kompaniji.

Recite im kako će biti vrijednovani

Najgore je kada neko danonoćno radi, ne znajući svoj doprinos. Kada god angažujete nekoga imajte iskren razgovor u kojem ćete mu reći kako će on biti ocijenjen. Na taj način svako će znati koji su faktori za njihov uspjeh.

Nemojte im stajati na putu

Probajte da date zaposlenima opšte ciljeve i određene rokove. Pokušajte da im se ne miješate mnogo u posao kako biste vidjeli način na koji oni razmišljaju jer se može desiti da neko iskoči iz kalupa i da vam novo rešenje. Dakle, izvršni direktor treba da da viziju, a zaposleni treba da rade ono u čemu su dobri.

Izvor bizzlife
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top