Pet situacija u kojima smijete tražiti povišicu | Ekonomist

Pet situacija u kojima smijete tražiti povišicu

Kad je idealno vrijeme da od šefa zatražite povišicu i koliko je tajming bitan u ostvarivanju tog cilja? Ovo je pet situacija u kojima biste trebali ztražiti, ili se makar raspitati, o povišici.

  1. Kompaniji ste donijeli profit ili uštedjeli novac

Jeste li radili na novoj marketinškoj kampanji koja je povećala prodaju? Ili ste možda preporučili novu tehnologiju koja je znatno umanjila troškove poslovanja? Ako ste na bilo koji način doprinijeli rastu zarade vaše kompanije, nema bolje prilike za traženje povišice. Nemojte zaboraviti da svoje nadređene podsjetite na svoj doprinos. Ukoliko šef odbije da vas nagradi iako ste mu pokazali dokaze, možda je riječ o kompaniji u kojoj će rast plate ići vrlo sporo. Ili nikako.

  1. Premašili ste očekivanja

Možda su vas nadređeni zadužili za dovođenje tri nova klijenta u posljednjem tromjesečju, a vi ste na kraju doveli pet. Možda su vas zadužili za kreiranje novog promotivnog videa od kojeg se očekivalo da u tri mjeseca poveća proizvodnju, a vi ste taj posao obavili u samo dva mjeseca.

Ukoliko ste ostvarili više od onog što su vam zadali, vrijeme je za povišicu, a naročito ako je kvalitetan rad sastavni dio vaše radne etike, a ne samo jednokratni uspjeh.

  1. Dobili ste novu ponudu za posao

Ima nešto privlačno u pregovaranju. Ako vam je neka druga kompanija ponudila radno mjesto, imate prednost u pregovaranju oko povišice. Nemojte strahovati od iskrenosti sa šefom oko mogućnosti prelaska na novo radno mjesto – objasnite mu da želite da ostanete, ali da vam treba poticaj.

Ukoliko ne želi da vas izgubi vrlo su velike šanse da će pristati na povišenje vaše plate. No, budite oprezni. Ovaj argument koristite samo ako ste sasvim sigurni da biste prihvatili novo radno mjesto i nemojte se koristiti imaginarnim ponudama. Ako vas šef odbije, a nova vam se ponuda baš i ne sviđa, mogli biste se naći u prilično neugodnoj situaciji u kancelariji.

  1. Dodijeljen vam je zadatak obuke novog radnika

Ako šef od vas zatraži da obučite novog člana vašeg poslovnog tima, to je prilično siguran pokazatelj da vam vjeruje i smatra vas dovoljno vještima. Sad kad ste toga i vi svjesni, riječ je o idealnoj situaciji za traženje povišice. Šefa možete podsjetiti kako nove odgovornosti oko osposobljavanja novih ljudi zaslužuju – nagradu.

  1. Vaš odsjek je uspješan

Sve i da kompanija ne bilježi neke znatne finansijske pomake, vaš odsjek unutar nje može biti itekako uspješan. Ako odsjek raste i generiše dobar dio profita poželjno je da zatražite povišicu.

Podsjećajući šefa da ste integralni dio odsjeka koji dobro radi i pružajući mu dokaz kako su i vaše zasluge osigurale dobre rezultate, trebali biste zaslužiti veću platu.

Izvor:Poslovni dnevnik

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top