Pet savjeta za savršen CV | Ekonomist

Pet savjeta za savršen CV

 Evo nekoliko savjeta koji bi vam pomogli da ,,nabildujete” vaš CV i tako ga ,,prodate” vašem poslodavcu.

1. Fokusirajte se na vještine koje ste usvojili radije nego da pričate o poslovima kojima ste se bavili

Tako ćete se poslodavcu učiniti fleksibilnijim i neće toliko razmišljati da nemate iskustva u sektoru u kojem želite posao.

2. Bavite se volontiranjem

I to se bavite volontiranjem koje je usko vezano za zanimanje s kojim želite da se bavite. Veliki broj kompanija će ponuditi priliku da kod njih volontirate, premda nemate prijašnjeg iskustva u tome području. Dobitćete izuzetno vrijedno iskustvo koje će se vrlo vjerojatno znati cijeniti i prilikom traženja pravog posla.

3. Na prvo mjesto u CVu stavite vaše najveća dostignuća

Ako smatrate da će vaša prijašnja radna iskustva prije impresionirati šefa nego akademska dostignuća onda neka ona budu na prvoj strani CVa. Ili ako je slučaj obrnut neka nabrojene diplome stoje na početku. Nigdje nema pravila što mora ići na početak, a često su poslodavci najviše fokusirani na ono što prvo piše.

4. Budite otvoreni za sve poslove u željenom sektoru

Ukoliko želite da se bavite poslom u određenom sektoru, budite spremni da prihvatite i posao koji niste nužno željeli. Ono što je bitno jest da budete blizu žarišta događaja, da upoznajete ljude i stvarate kontakte.

5. Iskoristite vrijeme najbolje što možete, a zatim od toga složite priču

To znači da na trenutnom zaposlenju pokušate da naučite što je više moguće, bilo da se radi o poslovnim vještinama ili odnosu s kolegama. Ta iskustva zatim lijepo oblikujte u priču o vašem CVu. Ako smatrate da vam ništa od toga neće pomoći ,vrijeme iskoristite tako da upišete neki kurs ili sportsku aktivnost i od toga stvorite priču za vašeg poslodavca.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top