Pet najvećih grešaka prilikom pisanja CV-a

kako napisati CV

Izdvajamo pet najvećih grešaka prilikom pisanja CV-a koje treba izbjegavati.

Bilo da je riječ o broju ponuđenih poslova, stopi nezaposlenosti, razlikama u pojedinim industrijama – neke su stvari potpuno izvan vaše kontrole. Zbog toga je bitno dovesti do savršenstva one aspekte na koje možemo uticati.

Zastarjeli format

Prvi utisak je bitan. Nemojte dopustiti da vas poslodavac u startu odbaci samo zato što koristite format ili obrazac CV-a koji je zastario ili se više ne koristi. To ostavlja utisak neprofesionalnosti.

Navođenje cilja

Ako vaš CV sadrži poseban odjeljak s imenom ‘Cilj’, odustanite od takve prakse odmah. To je zastarjela praksa koja je nevažna u kontekstu današnjeg svijeta poslovanja.

Izostavljanje ključnih riječi

U CV-u koristite ključne riječi iz objavljenog oglasa za posao. Bitno je i gdje ih pozicionirate. Najbolje bi bilo u prvom dijelu CV-a tako da odmah privučete pažnju poslodavca.

Predug ili prekratak CV

Nebitno je je li vaš CV predug ili prekratak – kako god okrenete, sigurno gubite. Ukoliko je riječ o previše stranica, brzo ćete izgubiti pažnju poslodavca. Ako je, pak, vaš CV prekratak, činiće se da niste dovoljno kvalifikovani.

Navođenje odgovornosti umjesto postignuća

Poslodavci ne cijene CV-e koji doslovno prekopiraju oglas za posao. Oni znaju što im treba, ali ne znaju trebate li im vi. Potrebna im je osoba čije kvalifikacije i postignuća pokazuju kako mogu ispuniti odgovornosti navedene u oglasu.

Oznake
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top