Pet načina kako da djetetu objasnite vrijednost novca | Ekonomist

Pet načina kako da djetetu objasnite vrijednost novca

Finansijska pismenost je jedana od važnijih lekcija koje dijete mora naučiti, a opet to je nešto o čemu se najmanje vodi računa. Lekciju kako da se odnose prema novcu djeca uglavnom uče sa televizije, od njihovih prijatelja, dok od roditelja samo okrnje dio znanja. Evo nekoliko načina kako da naučite djecu vrijednosti novca a da na to ne trošite sate i sate popujući im.

Igrajte se prodavnice. Postoje razne verzije igranja ove igre, a možete i sami smisliti vašu verziju. Uglavnom, smisao igre se svodi na sledeće. Dajte djetetui fiksnu sumu novca i izazovite ga da u prodavnici za taj iznos kupi onoliko hrane koliko ono misli da može. Na primjer, možete mu dati pet eura i spisak namirnica. Vaše dijete će morati da upotrijebi svoje komparativne vještine kako bi kupilo što više hrane sa spiska za novac koji ste mu dali. Drugi način je da mu date vaš spisak namirnica i pustite dijete da samo zaključi koliko koji artikl košta. Pored toga, ono može da predloži neku alternativnu namirnicu koja je jeftinija od postojeće, i tako dodatno uštedi novac.

Uključite ih u kućni budžet. Ovo možete uraditi sa starijom djecom koja razumiju smisao kućnog budžeta. Počnite tako što ćete im dati određenu stavku iz budžeta o kojoj će se brinuti. Izaberite onu stavku o kojoj možete voditi računa koliko će se para potrošiti. Pod tim se podrazumijeva kupovina namirnica, zabava ili odmori. Na primjer, pustite vaše dijete da preko interneta istraži najpovoljnije cijene, i neka ono samo odredi najbolji način na koji će utrošiti pare za određenu stavku. Čak i ukoliko potroše preko, nije strašno jer na ovaj način uče veoma važnu lekciju o raspolaganju novcem.

Naučite ih korišćenju budžetskih pomagala. Na tržistu postoji nekoliko vrsta alata koji vam mogu pomoći u pametnijem raspolaganju novcem. Jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih za upotrebu je Quicken. To je softverski program koji vam pomaže da kalkulišete novcem. Možete ga pokazati vašem djetetu, koje pomoću porgrama može samo da planira svoju mjesečnu potrošnju i uštedu. Učenjem od malih nogu kako da prate svoje troškove je odličan način da ih pripremite za vrijeme kada će sami voditi prigu o budžetu domaćinstva.

Objasnite smisao investiranja novca. Učenje kako se ulaže novac i kako cjelokupni proces funkcioniše veoma je bitno kako bi se napravio dobar plan za štednju i penzionerske dane. Djeca mogu naučiti kako funkcioniše berza tako što ćete im otvoriti račun i dozvoliti da kupuju i prodaju akcije. Ovo je niskorizični način da ih naučite da čitaju vijesti o finansijama, i da prepoznaju kako svjetska dešavanja utiču na berzu. Postoji mnoštvo računa za investiranje dostupnih online. Na vama je da odaberete onaj koji je namijenjen za vaše dijete.

Ostavite prostora za greške. Svi mi ponekad pogriješimo u raspolaganju novcem. Dozvolite vašoj djeci da ih naprave dok su još u dječijem razdoblju. Na primjer, ukoliko insistiraju da sav džeparac potroše na novu igračku, kažite im da to mogu da urade ali da onda taj mjesec nemaju više novca ni za šta drugo. Na ovaj način im dozvoljavate da sami dođu do zaključka da li je to najpametnija odluka, a ujedno ostavljate prostora da nauče iz svojih grešaka za ubuduće.

Da zaključim. Djeca nikad nisu previše mala da bi naučili važnu lekciju o raspolaganju novcem. Što im dati više prilika da raspolažu džeparcem, to će bolje naučiti kako da kalkulišu budžetom kad odrastu.

Izvor: investopedia.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top