Pet jutarnjih rituala za podizanje radne produktivnosti | Ekonomist

Pet jutarnjih rituala za podizanje radne produktivnosti

Dobroj većini radno angažovanog stanovništva radna nedjelja traje između 40 i 60 radnih sati. Ako tu dodamo vrijeme koje provedemo na društvenim mrežama kao i generalno loše organizovano vrijeme na poslu, u suštini svako od nas da samo dio svog maksimuma tokom radnog dana.

Zbog toga vam donosimo pet praktičnih jutarnjih rutina koje će vam pomoći da optimizujete svoje vrijeme na poslu i budete produktivni tokom čitavog dana.

Sedmominutne vježbe

Tako je, ne deset već sedam minuta. Sigurno se pitate zašto. Razlog je taj što je sedmominutno vježbanje dovoljno kratko da vam neće uticati na ostale jutarnje rutine, a opet sasvim efikasno da vas razdrma. Naročito, ukoliko ste noć prije popili koju čašu vina više. Postoji više vrsta vježbi kojima se možete okrenuti, upravo Sedmominutno vježbanje (7 Minute Workout), za koje i postoji aplikacija, pomoći će da se za samo sedam minuta razdrmaju svi glavni mišići sa ukupno 12 vježbi.

Započnite dan zelenije

Zasigurno je svima nama rečeno da je doručak najvažniji obrok dana, i najjednostavnije je posegnuti za činijom žitarica, sendvičem sa jajima ili čašom jogurta kako bi nam metabolizam proradio. I dok su sve ove opcije dobri izbori s vremena na vrijeme, šokiraće vas jutarnje podizanje nakon popijene čaše zelenog šejka. I što je najvažnije, ovaj zdravi napitak zahtijeva kraće vrijeme pripreme nego što je to priremanje jaja ili sendviča. Sve što je potrebno jeste da u blender ubacite jednu jabuku, bananu i pomorandžu, punu šaku svježeg spanaća, polovinu krastavca, času bilo kojeg soka, nekoliko kockica leda i par sjemenki lana. I tako dobijate energetski napitak koji je jeftin i lak za pripremu.

Odaberite tri pobjede za dan

I dok vam se taj šejk priprema u blenderu, smislite tri stvari koje bi voljeli da ostvarite kako bi vam dan bio usjpešan. Svakako, neće svaki dan biti epic win, ali ako se pažljivo isplanira strategija, to će vam pomoći da se pokrenete sa mrtve tačke.

Vremenski ograničite kalendar

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi rade tokom radnog vremena je ta što obaveze vremenski ne ograničavaju. Oni koji se pridržavaju ove rutine uglavnom svoje obaveze završavaju na vrijeme. Jednostavno je. Za svaku važniju stvar sa vaše to-do liste odredite količinu vremena na kalendaru koja vam je potrebna da zadatak završite a zatim dodajte još 33 odsto vremena da bi bili sigurni. Ova jednostavna metoda će vam pomoći da se fokusirate na one zadatke koje ste odredili kao prioritet, čak i onda kada vas neka druga obaveza omete.

Meditacija nakon ručka

Odmah nakon ručka iskoristite petnaestominutnu pauzu kako bi napravili rekapitulaciju prvog dijela radnog dana. Neka to bude neka vrsta profesionalne meditacije. Odmaknite se od računara, ugasite ga, pođite do neke mirnije prostorije i razmislite o tome koji su vam prioriteti koji se do kraja radnog dana moraju završiti. Razmislite o tome da li ste pri kraju sa obavezama ili kasnite sa njihovom realizacijom. Shvatićete da vam ovih 15 minuta pomažu da uvidite gdje ste griješili u toku dana, šta vas ometa u radu i kako to da ispravite.

Isprobajte ovu jednostavnu formulu jednu nedjelju i bićete zadovoljni rezultatima.

 

Izvor: entrepreneur
 
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top