Pet elemenata uspješnog tima

Pet elemenata uspješnog tima

Patrick Lencioni napisao je izvrsnu knjigu pod naslovom „Pet disfunkcija tima”.
U suštini ono što Patrick kaže je da tim kojeg vodite može imati slijedeće disfunkcije: nedostatak povjerenja, strah od konflikta, nedostatak predanosti, izbjegavanje preuzimanja odgovornosti i nefokusiranost na rezultat.

1. Povjerenje je osnovni, bazni element kvalitetnog funkcionisanja svakog tima, organizacije, porodice ili prijateljstva. Bez povjerenja ništa se dalje kvalitetno, dublje i kompleksnije ne može razvijati. Kad nema povjerenja, vladaju maske, igraju se uloge, stvaraju konstrukcije, razvijaju se klasteri i raspad tima je pitanje vremena. Zašto neki timovi funkcionišu dugo bez obzira što povjerenja nema? Niko ne želi izaći iz tima radi čistog konformizma i straha od promjene, a organizacija im dopušta da loše funkcionišu. Savjet: krenite vi prvi otvoreno, podstaknite da ljudi slobodno govore i pročitajte sljedeći dio koji govori o konfliktima.

2. Konflikt je tema gdje timovi najčešće krenu u suprotnom smjeru od razvoja. Naime, mi smo vaspitavani na način da konflikt nije društveno prihvatljivo ponašanje (osim u krugu porodice). Kako smo trenirani da izbjegavamo otvoreno reći što nas muči, stvari se vrlo brzo nađu nagomilane „ispod tepiha”. Naravno, kad stvari nisu iskomunicirane, svako misli svoje, povjerenja nema, stvari se rješavaju po kutovima i pušačkim kružocima. Savjet: podstaknite tim na otvorenost i naučite sebe i njih upravljati konfliktima konstruktivno.

3. Predanost se stvara emotivnom vezom među članovima tima. Emotivna povezanost nastaje među ljudima koji mogu slobodno izraziti svoje mišljenje, koji imaju pravo da se bore za svoje stavove, koji razumiju i žive svrhu organizacije te koji uživaju u zajedničkim pijankama isto kao i u zajedničkom ostvarivanju timskih ciljeva. Ako imate oko sebe „klimavce glavama” nemate predanosti. Savjet: podstaknite sa svojim timom dijalog na temu svrhe i zajedničkih vrijednosti. Na sastancima ne puštajte odluku dalje dok svako nije otvoreno izrazio svoje mišljenje (ne znači da svi moraju uvijek biti „za”, ali moraju javno moći reći svoje mišljenje)

4. Preuzimanje odgovornosti znači da se kao član tima mogu osloniti na individualnu odgovornost drugog člana tima. Sloboda djelovanja i izražavanja stavova mora uvijek ići uz odgovornost za preuzete dogovore. Jedna od vaših timskih vrijednosti može biti odgovornost svakoga za svoje postupke i dogovore. Time je svako automatski odgovoran i za cijeli tim. Savjet: stavite na dnevni red jednom mjesečno ovu temu, otvoreno razgovarajte o tome i tražite uzroke ako preuzimanje odgovornosti ne funkcioniše. Možda ljudima nedostaju kompetencije, motivacija ili ne razumiju zašto rade to što rade.

5. Dobar fokus na rezultate je rezultat svih ovih prethodnih elemenata. Ako imate u timu izgrađeno povjerenje, upravljive konflikte, visoku predanost i ljude koji preuzimaju odgovornost za svoja obećanja onda se neće baviti tračanjem, izbjegavanjem i grupiranjem, već ostvarivanjem dobrih rezultata na svoje i timsko dobro.

Alan Žepec, Leadership Quality solutions
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top