Pet banaka učestvuje u 1000+ projektu | Ekonomist

Pet banaka učestvuje u 1000+ projektu

Na javni poziv u okviru treće faze projekta „1000+” prijavilo se pet banaka, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz tog resora su naveli da su se na poziv prijavile NLB Montenegro banka, Societe General Montenegro, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen i Erste banka.

“Javnim pozivom za banke koji je raspisan 27. aprila i završen danas, definisani su ključni uslovi: fiksna kamatna stopa do 2.99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0.3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz tog resora su kazali da planiraju da javni poziv za građane bude objavljen tokom juna, u zavisnosti od dobijenih ponuda komercijalnih banaka, građevinskih firmi, fizičkih i pravnih lica i same obrade ovih podataka.

Oni su podsjetili da je spisak dokumentacije koju građani treba da prikupe objavljen na sajtu www.1000plus.me.

“Podsjetimo, u projektu „1000+” mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove. Kada je riječ o dugoročnim hipotekarnim kreditima, oni će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavanju uslove projekta a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su prioritet, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

“Projekat „1000+” predstavlja šansu za sve građane Crne Gore, koji ispunjavaju definisane kriterijume, da sebi i svojoj porodici obezbijede stan po najpovoljnijim uslovima na tržištu”, zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top