Perfekcionisti su među nama | Ekonomist

Perfekcionisti su među nama

Da li ste ikada upoznali ili radili sa osobom koja je kontrol frik, mikromenadžer, radoholičar i slično? Onda je vrlo moguće da ste imali bliski susret treće vrste sa perfekcionistom…

 

Perfekcionisti su preokupirani detaljima, listama i pravilima toliko da na kraju izgube veliku sliku i poentu zašto su započeli određeni posao. Kao što ste i sami iskusili, perfekcionisti postavljaju nemoguće zahtjeve i nerealistično visoke standarde kako sebi, tako i drugima.

Vrsta Perfectionious controlus freakus

Perfekcionisti često ne rezonuju kako njihovo ponašanje utiče na druge i zanemaruju činjenicu da posledice nepoštovanja rokova (jer projekat nije bio savršen) mogu uticati na gubitak reputacije, trošenje više budžeta nego što je planirano i slično. Teško delegiraju obaveze, a kada to i urade, ponašaju se kao mikromenadžeri i konstantno nadgledaju i ispravljaju rad drugih.

Opsesija savršenstvom čini ovu vrstu ljudi nezadovoljnim poslom koji su uradili, nesrećnim i nervoznim.

Kako perfekcionisti utiču na tim

Iako obično urade odličan posao, perfekcionisti negativno utiču na tim, jer njihova prefokusiranost na detalje i to da posao nikada nije dovoljno dobar, mogu dovesti članove tima do ludila. Ne samo što sebi nameću visoke standarde, perfekcionisti neprestano kritikuju i druge oko sebe, što utiče na umanjenje samopouzdanja i efektivnosti članova tima.

Kako da se izborite sa perfekcionistom?

• Pokušajte da iskomunicirate koji su vam ciljevi i prioriteti, da detalji jesu dio cijele slike, ali da često nisu od životne važnosti. Tako, na primjer, ako vam nadređeni ili kolega perfekcionista neprestano ispravlja sitne pravopisne greške, zahvalite se što su vam ispravili pravopis i zamolite ih da sada pregledaju vašu prezentaciju što se tiče cjelokupnog utiska i kvaliteta sadržaja.

• Ako kritike utiču na vaše raspoloženje i samopouzdanje, sjetite se da su perfekcionisti oni koji imaju problem, a ne vi.

• Ako želite ili ste primorani da zadržite posao, najbolje je da van radnog mesta svoje frustracije podijelite sa koučem koji će vam pomoći kako da se izborite sa perfekcionistom u vašoj konkretnoj situaciji.

Istraživanja su pokazala da je perfekcionizam povezan sa odlaganjem obaveza, depresijom, anksioznošću, stresom i niskim samopouzdanjem. Zato probajte da perfekcionisti u vašem timu pomognete da razvije samosvijest o tome kako njegovo ponašanje utiče na njegovo zdravlje i na druge u njegovom okruženju, dajte mu pažljiv feedback i pomozite mu da nauči iz svojih grešaka.

Koja su vaša iskustva i savjeti pri suočavanju sa perfekcionistima?

 

Izvor: Bizlife.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top