PepsiCo: Prihodi pali 5,7 posto zbog jakog dolara

NEW YORK – Prihodi PepsiCoa pali su u proteklom tromjesečju 5,7 posto u odnosu na isto lanjski period, na 15,9 milijardi dolara, što je ponajviše posljedica visokog kursa dolara, no dobit tog američkog proizvođača pića bila je veća nego što se očekivalo.

Prema izvještaju PepsiCoa, objavljenom u četvrtak, neto dobit iznosila je u drugom tromjesečju 1,98 milijardi dolara, što je gotovo isto kao godinu dana prije. No, to je više od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da će dobit biti manja jer je kurs dolara u proteklih godinu dana snažno porastao prema euru i drugim najznačajnijim svjetskim valutama.

I dok su nominalni prihodi PepsiCoa pali 5,7 posto, kada bi se isključio negativni uticaj kursa dolara, prihodi kompanije bili bi veći za 5,1 posto, navodi se u izvještaju kompanije.

Pritom su prihodi PepsiCoa na američkim tržištima, njenim najvećim, porasli za 1 posto, na 5,34 milijarde dolara, zahvaljujući rastu prodaje u obimu za takođe 1 posto.

To je tek drugi kvartal u posljednje četiri godine kako PepsiCo bilježi rast prihoda na američkim tržištima. Kao i ostali proizvođači gaziranih pića, PepsiCo ima problema sa zadržavanjem potrošača u SAD-u, koji se sve više okreću zdravijimpićima s prirodnim sastojcima.

Toj kompaniji problem u posljednje vrijeme predstavlja visok kurs dolara, pa je, kako bi neutralisala taj negativni uticaj, ponešto povećala cijene na tim tržištima.

Zahvaljujući dobrim rezultatima u proteklom tromjesečju, PepsiCo je povećao procjenu rasta zarade po dionici u cijeloj 2015. godini sa 7 na 8 posto, ili otprilike na 5 dolara po dionici, ako se isključe kursne razlike.

Izvor seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top