Penzije ostaju iste i naredne godine | Ekonomist

Penzije ostaju iste i naredne godine

Penzije će ostati iste i u 2015. godini. Vlada Crne Gore potvrdila je da se one neće smanjivati u narednom periodu, ali neće ni rasti. Ipak, zbog postojeće ekonomske krize u državi, penzije su trebale biti smanjene za 0,48 odsto.

Do kraja godine ćemo izaći sa izmjenama i dopunama zakona o pezijsko-invalidskom osiguranju (PIO) kojima će se negativan trend onemogućiti, tako da se penzije u narednoj godini ne bi smanjivale”, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković nakon sjednice Vlade.

On je podsjetio da je formula za usklađivanje penzija uvedena 2004. godine, a od tada do 2012. izdaci za penzije su porasli 178 odsto, 123 odsto same penzije, a 55 odsto je povećan broj penzionera. Bošković je ocijenio da problemi u penzijskom sistemu nisu samo finansijski već i demografski.

Zbog toga je samo 2010. Fond PIO isplatio 335 miliona EUR za penzije, a u ovoj godini je predviđeno da isplati 401 milion EUR, dakle 66 miliona EUR više za četiri godine se izdvaja za penzije. To su pokazatelji koji svaku odgovornu Vladu moraju navesti da razmišlja o modelima kako izdržati taj pritisak i kako formirati modele za usklađivanje, a da to bude održivo i da odgovora stvarnim potrebama penzionera”, objasnio je Bošković.

On je precizirao da je u 2012. godini evidentiran deficit Fonda PIO od 43,5 odsto, a u ovoj godini će biti 36,5 odsto.

Izvor: mina-info.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top