Peking zbog velikog zagađenja uvodi električni taksi | Ekonomist

Peking zbog velikog zagađenja uvodi električni taksi

Vlasti u Pekingu, glavnom gradu NR Kine, su uvođenjem električnih taksi vozila odlučile da krenu u borbu protiv rastućeg zagađenja.

Oko 70 hiljada postojećih klasičnih benzinskih taksi vozila će postupno biti zamijenjena električnim vozilima. Konkretno, oko 67 od ukupno 71 hiljade vozila u Pekingu trenutno koristi benzinski pogon.

Procjenjuje se da bi cijeli proces prelaska s benzinskih na električna taksi vozila tamošnje taksi službe trebao izaći oko 1,3 milijarde američkih dolara. Na kineskom tržištu konvencionalna benzinska taksi vozila stoje oko 10 hiljada dolara, a električna taksi vozila oko 20 hiljada dolara.

Kako bi se olakšala tranzicija na električna vozila, donesen je pravilnik prema kojem sva nova taksi vozila u Pekingu moraju biti električna.

Međutim, prije potpunog prelaska na električna taksi vozila, u Pekingu je potrebno savladati još jedan problem, vidljiv nedostatak lokacija gdje bi se električna vozila mogla puniti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top