Parlament Makedonije ratifikovao sporazum sa Grčkom | Ekonomist

Parlament Makedonije ratifikovao sporazum sa Grčkom

Poslanici makedonskog parlamenta, Sobranja, glasali su danas drugi put za ratifikaciju dogovora sa Grčkom o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, odbacivši time veto koji je uložio predsjednik Đorđe Ivanov.

Blok predvođen socijaldemokratama premijera Zorana Zaeva ratifikovao je dogovor 20. juna. No, predsjednik Ivanov je uložio veto na prijedlog zakona zbog čega je bilo potrebno drugo glasanje u parlamentu. Ovaj put za ratifikaciju je glasalo 69 od ukupno 120 poslanika. Opozicioni VMRO bojkotovao je glasanje oba puta u znak protesta protiv dogovora, koji smatra kapitulacijom i predajom makedonskog imena i identiteta.

Ivanov će vjerovatno ponovno odbiti da potpiše prijedlog zakona, ali  više ne može spriječiti njegovo stupanje na snagu. Nakon ratifikacije dogovora, makedonska vlada mora još dobiti potvrdu na referendumu i tada promjenu unijeti u ustav.

Samo tada će grčki premijer Aleksis Cipras, koji je takođe pod velikim pritiskom grčkih nacionalista, moći ratifikovati dogovor. Da bi dogovor stupio na snagu, potrebno je ispuniti sve te uslove.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top