Pariz izgubio 1,3 milijarde eura od turizma zbog terorističkih napada | Ekonomist

Pariz izgubio 1,3 milijarde eura od turizma zbog terorističkih napada

Glavni grad Francuske je tokom 2016. godine izgubio 1,5 miliona turista zbog terorističkih napada, protestnih skupova, nereda i poplave koje su obeshrabrile turiste, prenio je danas pariski list “20 minuta” (20 Minutes) pozivajući se na regionalni odbor turizma.

Procjenjuje se da je Pariz tako izgubio 1,3 milijarde eura.

Pariz i njegova okolina bilježe pad noćenja u hotelima za 4,7 odsto u odnosu na 2015. godine, naveo je list i dodao da su hotelijeri i drugi zaposleni u turizmu ove godine “mobilisani” da posjetiocima pruže najbolji doček.

Odbor za turizam je naveo da je prošle godine zabilježen pad broja turista iz Japana za čak 41,2 odsto, 225.000 turista manje nego 2015. godina, a iz Kine za 21,5 odsto.

Evropski turisti su takođe manje posjećivali Pariz: 26,1 odsto manje Italijana, 8,6 odsto manje Britanaca, a 9,9 odsto manje Španaca.

Rusija je takodje “poslala” manje turista čiji je broj opao za 27,6 odsto.

U Pariz je došlo i manje domaćih, francuskih školskih ekskurizija, te je opala posjeta muzeju Luvr, Trijumfalnoj kapiji, kuli Monparnas, dvorcu Versaj i zabavnom parku Diznilend.

Pariz prosječno godišnje posjeti 30 miliona turista, te je taj grad jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u svijetu.

U glavnom gradu Francuske su i mnoge medjunarodne organizacije – Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), Organizacija za evropsku saradnju i razvoj (OECD).

Francuska je 2015. i 2016. godine pogođena serijom terorističkih napada u kojima je poginulo 238 ljudi, a nekoliko stotina je ranjeno.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top