Pao kreditni rejting Francuske | Ekonomist

Pao kreditni rejting Francuske

Bonitetna agencija Mudis snizila je kreditni rejting Francuske na dugi rok sa “Aa1” na “Aa2” uz ocjenu da će ekonomske perspektive ostati slabe do kraja decenije.

Oporavak francuske ekonomije osjetno je sporiji u odnosu na prethodne decenije, i spori rast očekujemo i u doglednoj budućnosti, mada solventnost zemlje ostaje ekstremno visoka, što opravdava ocjenu “Aa2”, navode iz Mudisa, a prenosi Rojters.

Na taj način ova agencija se pridružuje ocjenama druge dvije velike bonitetne agencije koje su Francuskoj dodijelile “AA” ocjenu, Standard i Purs “AA” s negativnom perspektovom, a Fič (Fitch) “AA” sa stabilnom perspektivom.

Isti izvor podsjeća da je francuska vlada prošle nedjelje potvrdila da će javni deficit ove godine iznositi 3,8 odsto BDP, zatim 3,3 odsto naredne godine, uz privredni rast od 1,0 odsto u 2015. i 1,5 odsto u 2016. godini.

Što se tiče javnog duga, koji je na kraju prošle godine iznosio 95,6 odsto BDP-a, budžetskim planom za 2016. Vlada u Parizu predviđela je da će se on u toj godini stabilizovati na stopi “osjetno manjoj od 100 odsto BDP-a”.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top