Panika Šveđana Zabranjeni keš kriju u šporetu | Ekonomist

Panika Šveđana Zabranjeni keš kriju u šporetu

Švedska pretenduje da bude prva zemlja na svijetu koja je svoje građane gurnula u fascinantan eksperiment – izbacivanje novca.

Kao prva u Evropi uvela je novčanice u službenu upotrebu, Švedska je sada na putu da postane prva država svijeta, koja će iz upotrebe izbaciti novac.

Odluka švedskih banaka da zabrane plaćanje gotovinom kao i ukidanje bankomata u ruralnim predjelima izazvalo je ogorčenje građana.

Banke prijavljuju i policiji građene koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine.

“Pojedini građani čuvaju keš u mikrotalasnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju”, izjavio je bivši šef policije u Švedskoj.

Prema pisanju medija, Švedska bi uskoro mogla potpuno da zabrani plaćanja gotovinom, jer nastoji da uvede plaćanje isključivo elektronskim putem.

Manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga. Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je riječ o teroristima ili kriminalcima.

Ponašanje banaka izazvalo je veliko ogorčenje kod starijih Šveđana, jer su u ruralnim krajevima uklonjeni bankomati. Ima građana koji su nezadovoljni jer smatraju da u slučaju finansijske krize neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju da ga ili troše ili ostave bankama na raspolaganju.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top