Panasonik pokazao da vjeruje u Gorenje | Ekonomist

Panasonik pokazao da vjeruje u Gorenje

Japanski multinacionalni elektronski div Panasonik korporejšen povećao je vlasnički udio u slovenačkoj grupi Gorenje na 10,7 odsto, piše ljubljansko Delo.

Panasonik je obavijestio upravu Gorenja da je 11. decembra stekao paket dionica u toj slovenačkoj grupi, kojim je svoj udio povećao sa dosadašnjih 9,5 na 10,7 procenata, navodi list.

Gorenje i Panasonik sarađuju u nekoliko oblasti, a japanski proizvođač elektronike je početni vlasnički udio u Gorenju stekao sklapanjem dugoročnog strateškog partnerstva sa slovenačkom firmom 2013. godine.

Panasonik se tada obavezao da bez saglasnosti uprave i Nadzornog odbora Gorenja neće povećati svoj udio iznad 13 odsto do 2018. godine, dodaje se u tekstu.

Grupa Gorenje i Panasonik su proširili poslovnu saradnju u julu ove godine, ali time nisu nastale suštinske promjene u vlasničkoj strukturi slovenačke firme.

Najveći pojedinačni vlasnik dionica u Gorenju i dalje su Kapitalska družba sa 16,4 odsto i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa 11,8 procenata. Interesovanje Panasonika da poveća vlasnički udio tumači se kao dobar znak za Gorenje, piše Delo.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top