Pametni telefon, sat, automobil… Pametno jaje?!

Navikli smo na kuvana jaja, na ona koja su razbijena, kao i na ona u omletu koji spremamo za doručak. Jaja se kao dio obroka mogu naći i u sendvičima sa raznoraznim dodacima. Međutim, posle IFA 2017 sajma u Berlinu, jaje ima i drugi epitet. Saznali smo da postoji pametno jaje!

Tehnologija “Smart egg” vezuje se za singapursku kompaniju AICO, koja se bavi implementacijom IoT kao i Cloud usluga. Ono se nalazi u obliku kokošijeg jaja svega 82 grama, a kućom upravlja WiFi mrežom sa stvarima.

Jaje je u mogućnosti da uradi sledeće stvari kad se upari sa Cloud i IoT uslugama koje AICO kompanija nudi:

– Kućna automatizacija: Neka jaje brine o klimi, TV-u kad će se ugasiti ili početi da snima program, kao i o tome da li je ringla ili rerna ugašena.

– Praćenje temperature i podešavanje: Jaje snima stanje vazduha u kući i podešava klimu u okviru prosječnih vrijednosti koje formira učeći o korisnikovoj navici korišćenja klime.

– Daljinska kontrola kamera: Šta se dešava oko kuće ili u kući možete posmatrati preko zaštitnih kamera, kojima se pristupa preko Smart Egg tehnologije i kad ste van kuće.

– Automatsko utišavanje: Kad stigne poziv jaje će utišati liniju ili TV, pauzirati igru na konzoli i dozvoliti vam da neometano prihvatite poziv i pokrenuti sve to kad ga završite

– Umesto daljinskog: Pametno jaje je moguće koristiti umesto daljinskog upravljača, jer ono u bazi  ima preko 800 brendova sa 12.000 modela daljinskih upravljača iz IT sveta

– Alarm: Kakvo je to jaje koje ne zvoni – naravno da pametno jaje zvoni, i ne samo to; podsjetiće vas na sastanke, probuditi vas, alarmirati ako neko dođe i slično…

Pametno jaje je prenosivo, ali mora da se puni u kolijevci, koje može biti u obliku gnijezda ili nekog drugog, koji može da se ugovori sa kompanijom AICO. Tehnologija se kontroliše putem Android ili iOS aplikacije, fukcioniše u opsegu do 20 metara razdaljine od jajeta (i kroz zidove) u slučaju Bluetooth veze, dok za Infrared mora biti udaljeno do 10 metara.

Špekulišse da će cijena pametnog jajeta biti oko 100 eura, i možemo ga uskoro očekivati u Srbiji i Crnoj Gori.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top