Pametni automobili kao standard: Toyota ulaže 50 miliona dolara | Ekonomist

Pametni automobili kao standard: Toyota ulaže 50 miliona dolara

Prije samo nekoliko godina izgledalo je kako su pametni automobili egzotika, danas svjedočimo situaciji da će vjerojatno prije nego se nadamo postati – standard.

Praktički ne postoji niti jedan ozbiljan igrač u automobilskoj industriji koji već nije krenuo u razvoj pametnog automobila ili koji barem nije sklopio partnerstvo s nekom od tehnoloških kompanija. Google već krstari američkim saobracajnicama, tu su i brojni drugi modeli koji za sada “čuče u sjeni”, ali pitanje je dana kada će se pojaviti u javnosti. Uostalom, Audi, BMW, Mercedes, Ford, Volvo su već duboko u ovoj priči, tu je nezaobilazni Elon Musk sa svojim Tesla modelima…

Posljednja u nizu je Toyota, koja je na konferenciji u američkom Palo Altu najavila kako će investirati 50 miliona američkih dolara u razvoj i ubrzanje umjetne inteligencije za autonomne automobile. Kao partneri izabrani su Stanford i MIT Univerziteta, a angažman dr. Gilla Pratta koji je do sada vodio “Robotic Challenge” na Defense Research Projects Agency (DARPA) dovoljno govori koliko su u Toyoti ozbiljni u svojim namjerama proizvodnje autonomnog ili pametnog automobila.

Cilj im je u idućih nekoliko mjeseci intenzivirati razvoj umjetne inteligencije u proizvodnji automobila, sve kako bi “eliminisali ljudske žrtve u prometu”, izjavio je Kiyotaka Ise, jedan od visokopozicioniranih čelnika Toyote. I dok mnogi smatraju kako “samovozeći automobili” nikada neće biti sasvim sigurni i kako “ubijaju užitak vožnje”, Ise tvrdi da se to neće dogoditi. Prema njegovim riječima, užitak je moguće “podebljati”, kao i sigurnost, ekonomičnost…

Izvor:zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top