Pale plate u martu, prosječna zarada iznosi 510 eura | Ekonomist

Pale plate u martu, prosječna zarada iznosi 510 eura

Prosječna zarada (bruto) u martu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 765 eura, dok je prosječna zarada
bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 510 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Prosječna neto zarada u martu u odnosu na februar zabilježila je pad od 0,8 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u martu 2019. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 0,4 odsto.

U MONSTAT-u napominju da ukiliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar  zabilježile rast od 0,6 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 1,4 odsto.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (10 odsto), Informisanje i komunikacije (2,4 odsto), Trgovina na veliko i malo (0,8 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,5 odsto), Obrazovanje (0,2 odsto).

Pad zabilježen u sljedećim sektorima: Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (5,9 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (4,6 odsto), Vađenje ruda i kamena (4,2 odsto), Usluge smještaja i ishrane (3,3 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (2,4 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (dva odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,4 odsto), Građevinarstvo (1,3 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (1,1 odsto), Prerađivačka industrija (jedan odsto), Državna uprava i odbrana (0,8 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,7 odsto) i Zdravstena i socijalna zaštita (0,4 odsto).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top