Pale cijene željeza | Ekonomist

Pale cijene željeza

Cijena željezne rude na svjetskom tržištu se smanjila za trećinu, za manje od mjesec dana.

Pad cijena rude željeza na svjetskom tržištu je nevjerovatan. Cijene su se smanjile za trećinu, za manje od mjesec dana. Iako za zemlje koje uvoze ovu rudu, ovaj razvoj događaja predstavlja dobru vijest, on je za njene proizvođače katastrofalan.

Zagađuju okolinu, zarađuju mnogo novca i imaju niskoplaćene radnike – sa takvim atributima, svjetske rudarske kompanije nemaju mnogo simpatija. Ali sa druge strane, upravo one upošljavaju milione radnika, većinom u zemljama u razvoju.

Zemlje poput Brazila, Alžira ili Mongolije zavise od rudnika za dobar dio svojih prihoda. Ali gotovo svi sada proizvode željezo sa gubitkom.

Analitičari predviđaju da će cijene ove rude ostati niske, a sa pragom profitabilnosti od 50 dolara po toni, na prve bankrote nije trebalo dugo čekati.

“Iskreno, mali igrači će teško opstati na svjetskom tržištu. Izazov pred kojim se nalaze jeste da li da nastave proizvodnju sa ovako niskim cijenama. A budući da su to uglavnom dionička društva, većina nema drugog izbora nego da nastave da rade”, kaže analitičar Colin Hamilton.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top