Pale cijene industrijskih proizvoda za izvoz

Pale cijene industrijskih proizvoda za izvoz

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori su u martu bile u prosjeku 0,8 odsto niže nego u februaru, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su izvozne cijene industrijskih proizvoda u martu porasle 16,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u prva tri mjeseca ove godine je u odnosu na uporedni period prošle iznosila 16,6 odsto.

Metodologija po kojoj se izračunava indeks izvoznih cijena proizvođača usklađena je sa metodologijom za obračun indeksa cijena proizvođača za domaće tržište i zasnovana je na principima i preporukama međunarodne statistike.

“Cilj sprovođenja ovog istraživanja je izračunavanje ukupnog indeksa cijena proizvođača, za domaće i strano tržište, a koristi se i kao jedan od kratkoročnih indikatora u makroekonomskim analizama i prikazima”, objasnili su statističari.

Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza su u februaru u odnosu na januar bile u prosjeku više 0,1 odsto.

“Uvozne cijene industrijskih proizvoda su u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine bile niže 3,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

Pad cijena industrijskih proizvoda iz uvoza u prva dva mjeseca iznosio je 3,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

 

Izvor:Mina-Business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top