Pale akcije Folksvagena | Ekonomist

Pale akcije Folksvagena

Akcije njemačkog proizvođača automobila Folksvagena (VW) na Frankfurtskoj berzi pale su više od 13 odsto.

Ovaj pad je uslijedio nakon priznanja da je oko 500.000 njegovih automobila u SAD bilo opremljeno softverom koji je davao lažne podatke o emisiji ugljen-dioksida (C02), javlja agencija AP.

Iz tog razloga, Folksvagen je pozvao prodavce u SAD da obustave prodaju tih dizel automobila, a samo par minuta po otvaranju berze, akcije VW-a su izgubile čak 13,23 odsto vrijednosti, potonuvši na 140 evra, prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju VW-a objavljenom u nedjelju, navodi se da su američka Agencija za zaštitu životne sredine i Kalifornijski vazduhoplovni odbor tokom testiranja Folkvagenovih automobila na dizel “detektovali manipulacije koje krše američke ekološke standarde”, kao i da bi se zbog toga VW mogao suočiti sa kaznom u iznosu do 18 milijardi dolara, javlja agencija Rojters.

Nakon oglašavanja američkih regulatora, generalni direktor VW-a Martin Vinterkorn je uputio izvinjenje, navodeći da je njegova grupacija naredila spoljašnju istragu tog slučaja.

“Upravni odbor je najnovije otkriće shvatio veoma ozbiljno. Lično mi je izuzetno žao što smo ugrozili povjerenje naših kupaca i javnosti. U potpunosti ćemo sarađivati sa regulatornim agencijama”, izjavio je Vinterkorn.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top