Paladijum i zlato približno iste vrijednosti | Ekonomist

Paladijum i zlato približno iste vrijednosti

Plemeniti metal paladijum je od nedavno u centru pažnje investitora jer su podaci ukazali na strukturalni deficit ovog metala izazvanog rastućom potražnjom u industriji automobila.

Ovi neočekivani i rijetki uslovi podstakli su rast cijene paladijuma iznad nivoa od 1200 dolara za finu uncu, čime je paladijum postao vrijedan gotovo kao zlato.

Kapital RS, za sve koji su zainteresovani da saznaju kako da trguju cijenom paladijuma ili one koji jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatnu e-brošuru “Kako pametno investirati”.

Paladijum se u automobilskoj industriji koristi za proizvodnju katalizatora koji se koriste za smanjivanje emisije štetnih gasova.

Sve strožije regulative radi zaštite okoline podstiču veću potrebu za ovim metalom. Potražnja za paladijumom je dostigla nove maksimume paralelno sa rastom proizvodnje katalizatora za benzin nakon “dieselgate” skandala koji je kompromitovao kompaniju Volkswagen, nakon čega je pala potražnja za vozilima na dizel.

Prema mnogim poznavaocima, strukturalni deficit paladijuma je u 2019. godini ušao u desetu godinu, pri čemu je jedan od faktora rastućeg deficita i štrajk radnika u južnoafričkim rudnicima. S druge strane, i dalje se očekuje da će potražnja za paladijumom u Kini ostati na visokom nivou.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top