Pala prodaja kompjutera u svijetu | Ekonomist

Pala prodaja kompjutera u svijetu

Prodaja PCa u svijetu pala je u prvom tromjesečju ove godine više od 5 posto, nakon skromnog rasta krajem prošle godine, a zbog jakog dolara u ovoj se godini očekuje pad potrošnje na informatičke tehnologije.

U četvrtak je objavljeni izvještaj kompanije Gartner pokazao da su isporuke PC-a širom svijeta iznosile u prvom tromjesečju ukupno 71,7 miliona, što je 5,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Raniji izvještaj kompanije IDC je pokazao još veći pad, za 6,7 posto, na 68,5 miliona PC-a.

“PC industrija dobila je podsticaj 2014. kada su mnoge kompanije zamijenile svoje kompjutere zbog prestanka podrške za Windows XP, međutim taj ciklus zamjena oslabio je u prvom tromjesečju ove godine. To smanjenje nije nužno naznaka dugoročno slabije prodaje PC-a. Mobilni kompjuteri, uključujući prenosne kompjutere, kao i hibridni i Windows tableti zabilježili su rast prodaje u poređenju s godinom prije”, kaže Mikako Kitagawa, analitičar u Gartneru.

Gartner predviđa “umjereni pad” prodaje PC-a u 2015., poslije čega bi trebao da uslijedi konzistentan rast u idućih pet godina.

Analitičari u dvije istraživačke kompanije ističu da je najviše pala prodaja stonih računara, ali da bi novi Microsoftov Windows 10 operativni sistem mogao da podstakne kupovinu.

Tržište ličnih računara se bori posljednjih godina zbog prelaska korisnika na mobilne uređajem, odnosno na tablete i pametne telefone. Neki proizvođači su pokušali da obnove interes kupaca s laganim, tankim kompjuterima, od kojih neki mogu služiti i kao tableti.

Lenovo je u prvom tromjesečju zadržao poziciju najvećeg svjetskog dobavljača. Gartner procjenjuje da je taj kineski proizvođač imao tržišni udio od 18,9 posto, a IDC-ev udio je iznosio 19,6 posto. Američki Hewlett-Packard zadržao je drugo mjesto u svijetu, a slijedi Dell. Tajvanski Asus i Acer zauzeli su po Gartneru četvrto i peto mjesto po isporukama.

Gartner, također, procjenjuje da će se globalna potrošnja na informatičke tehnologije (IT) u ovoj godini smanjiti za 1,3 posto, na 3.660 milijardi, jer će snažan rast kursa američkog dolara da izbriše cjelokupan porast potražnje.

Izvor:  
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top