Padaju prve kazne za aferu Volkswagena | Ekonomist

Padaju prve kazne za aferu Volkswagena

Inžinjer njemačkog proizvođača automobila Volkswagen “koji je imao ključnu ulogu” u varanju na testovima izduvnih gasova, osuđen je danas na tri godine i četiri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 200.000 dolara.

Sud u američkom gradu Detroitu izrekao je inžinjeru Robertu Langu veću kaznu nego što su tražili tužioci koji su zahtijevali 36-mjesečni zatvor i kaznu od 20.000 dolara.

Sudija Šon Koks rekao je tokom saslušanja da je Lang znao za Volkswagenovu prevaru i da je radio na njenom prikrivanju. Lang je zatražio od sudije da razmotri mogućnost uslovne kazne i 1.500 sati rada u javnom interesu. On je jedan od dva radnika Volkswagena koji je priznao krivicu, mada su ostali optuženi u tom slučaju u Njemačkoj, odnosno van domašaja sudskih organa SAD.

Američke vlasti su septembra 2015. godine optužile Volkswagen za softversku prevaru pošto su istraživači Univerziteta Zapadna Virdžinija slučajno otkrili da se emisija štetnih azot-oksida u pravoj vožnji razlikuje od one na testovima.

Vozila su tako bila programirana da uključe sistem kontrole zagađenja samo tokom testova, a da ga isključe u običnoj vožnji, kako ne bi smanjivao vozne performanse vozila.


 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top