Pada cijena benzina, a raste prodaja automobila | Ekonomist

Pada cijena benzina, a raste prodaja automobila

Za razliku od evropske privrede, američka ekonomija se oporavila od krize.

Najbolji dokaz je rast prodaje automobila. Samo Jeep u vlasništvu Fiata prodao je preko milion automobila na američkom tržištu, a opravljaju se i Dodge, Ford i Chrysler, piše RTS.

Poslije pravog neuspjeha posljednjih pet godina, američka industrija automobila počela je brzi oporavak. Ovom oporavku kumovala je i državna intervencija Obamine admistracije koja je samo u Chrysler uložila više od 30 milijardi dolara u posljednjih pet godina.

Tražnja raste, kažu prodavci u Americi, a glavni razlog je cijena benzina koja vrtoglavo pada. Prošle godine BMW je prodao 340.000 vozila, a Mercedes 330 hiljada vozila. Lexus je bio treći sa 31.0000 vozila. Na četvrtom mjestu je Audi, a peti je Cadillac.

“Američka ekonomija će nastaviti da se oporavlja. Rast primanja ići će na ruku proizvođačima automobila. Novi zakoni i veći porezi za bogate biće dobri da se ojača srednja klasa koja brojčano kupuje najviše automobila, a masa nam je uvek potrebna”, kaže direktor Forda Mark Fild.

 

Izvor: RTS
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top