Pad profita u Lukoilu | Ekonomist

Pad profita u Lukoilu

Neto profit naftne kompanije Lukoil, obračunat prema američkim računovodstvenim standardima, u prvom tromjesečju ove godine pao je 60 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tako je profit pao na 690 miliona dolara, a prema pokazatelju EBITDA (dobit prije obračuna kamata, poreza i amortizacije) je takođe smanjen i to 29,5 odsto, na 2,81 milijardu dolara.

Prihodi od prodaje bili su 23,19 milijardi dolara, 35 odsto manje nego godinu dana ranije, navedeno je u izvještaju kompanije.

Pad prihoda, EBITDA i neto profita su uglavnom rezultat pada prosječne cijene nafte “urals” u prvom tromjesečju više od 50 odsto u odnosu na prvi kvartal 2014. godine, prenio je Tas.

Kapitalni troškovi, uključujući i nenovčane operacije u tom periodu su smanjeni 24,8 odsto i bili su 2,43 milijarde dolara. Slobodni novčani tok povećan je četiri puta u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine i dostigao je 728 miliona dolara.

Specifični troškovi za proizvodnju nafte i gasa u periodu januar-mart 2015. smanjeni su 18,9 odsto, na 4,24 dolara po barelu naftnog ekvivalenta.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top