Pad kamatnih stopa i u avgustu | Ekonomist

Pad kamatnih stopa i u avgustu

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, pala je u avgustu 0,03 procentna poena i iznosila je 6,42 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

„Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u avgustu je oslabila 0,02 procentna boda na 5,82 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG.
Kamatne stope na novoodobrene kredite u avgustu su pale po 0,19 procentnih poena, pa je efektivna iznosila 6,48 odsto, a nominalna 5,82 odsto.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u avgustu su porasle po 0,03 procentna poena, pa je efektivna iznosila 24,29 odsto, a nominalna 20,52 odsto.

Efektivna kamatna stopa MFI na novoodobrene kredite u avgustu je porasla 0,11 procentnih poena na 25,29 odsto, dok je nominalna ostala nepromijenjena na 21,15 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u avgustu je pala 0,06 procentnih poena i iznosila je 0,55 odsto.
Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u junu je iznosila 5,87 procentnih poena i bila je veća nego u julu.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top