Pad industrijske proizvodnje u Japanu | Ekonomist

Pad industrijske proizvodnje u Japanu

Industrijska proizvodnja u Japanu pala je u julu više od očekivanja, za 0,6 odsto na mjesečnom nivou, jer usporavanje tražnje u zemlji i Kini ugrožava izvoz.

Najnoviji podaci japanskog ministarstva za industriju su gori od prognoza ekonomista koji su učestvovali u “Blumbergovoj” anketi, i koji su očekivali skroman rast industrijske proizvodnje od jedan odsto, posle junskog rasta od 1,1 odsto, prenosi Frans pres.

“Proizvodnja je smanjena, jer domaća potrošnja i izvoz ostaju slabi. Zabrinutost zbog ekonomske situacije u Kini i zemalja u usponu predstavlja opasnost po industrijsku proizvodnju”, izjavio je ekonomista banke Mizuho Sekjuritiz, Toru Suehiro.

Obim isporuka Japana u inostranstvo je smanjen, što je podgrijalo zabrinutost u vezi sa slabašnim oporavkom treće najveće svjetske privrede, u svjetlu pada tražnje u susjednoj Kini.

Uprkos oporavku američke privrede, usporavanje Kine – kao najveće azijske privrede i ključnog tržišta za japanske izvoznike – upalilo je “crveni alarm” u tom regionu, navodi francuska agencija.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top