Pad ekonomije u SADu | Ekonomist

Pad ekonomije u SADu

Investitori su suočeni sa padom industrijske proizvodnje i povjerenjem potrošača , a jak dolar nastavlja da koči izvoz iz SADa.

Američka ekonomija doživjela je pad u prva tri mjeseca ove godine, dok su istovremeno korporativni profiti manji od očekivanih, zbog jačanja dolara u odnosu na ostale svjetske valute. Međutim, ekonomisti tvrde da proljeće budi nove nade.

Može se kriviti snijeg, štrajkovi u lukama ili jačanje dolara, ali činjenice su nezaobilazne – američka ekonomija otišla je korak unazad u prvom kvartalu ove godine. Umjesto vladinih predviđanja od 0,2 posto rasta, bruto domaći proizvod je smanjen za 0,7 posto.

“Brojni faktori negativno su uticali na prvi kvartal, gdje smo bili pogođeni snježnim olujama i štrajkovima lučkih radnika na Zapadnoj obali, koji su potpuno poremetili trgovinu. Budući da smo prevazišli te probleme, očekujem da će ekonomija rasti u drugom kvartalu, i to stopom dva posto i možda tri posto u trećem tromjesečju”, smatra ekonomista Nariman Behravesh.

Prva polovina ove godine ide ka tome da bude najgore polugodište američke ekonomije još od 2011. godine.

Investitori su takođe suočeni s padom industrijske proizvodnje i povjerenjem potrošača, a jak dolar nastavlja da kočiti izvoz. Globalne korporacije, poput Microsofta, Procter & Gamblea ili Johnson & Johnsona, najavile su da će, zbog jačanja dolara, ovogodišnji profiti biti manji.

“Američka ekonomija ne zavisi toliko od izvoza. Izvoz čini samo 13 posto BDP-a, naspram domaće potrošnje, koja ima udio 68 posto”, objašnjava Behravesh.

Blagi rast potrošnje u drugoj polovini maja daje nadu ekonomistima da bi se negativni faktori sa početka godine mogli nadoknaditi tokom ovog ljeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top