Pad Crne Gore na listi najboljih evropskih država za poslovanje

Crna Gora je u odnosu na prošlu godinu, prema novom godišnjem izvještaju Evropske komore – EuCham,  pala za tri pozicije na listi  “Najbolje evropske zemlje za poslovanje 2019”, i nalazi se 33. poziciji, od 46 evropskih država.

Srbija je sa prošlogodišnje 36. pozicije pala na 37. mjesto ove godine, a za jedno mjesto se spustila i Slovenija u odnosu na 2018. godinu i sada se nalazi na poziciji 22. Hrvatska se zadržala na 29. mjestu, dok se Sjeverna Makedonija popela sa prošlogodišnjeg 33. na 31. mjesto. Bosna i Hercegovina rangirana kao pretposljednja (45), što je za jedno mjesto slabije nego prošle godine.

Danska je najbolja evropska zemlja za poslovanje, Ukrajina je i dalje posljednja, 46. na listi od ukupno ocjenjivanih država, prema novom godišnjem izvještaju Evropske komore – EuCham.

Kako se navodi u publikaciji EuChama, “Najbolje evropske zemlje za poslovanje 2019”, objavljenoj na zvaničnoj internet stranici ove asocijacije sa sjedištem u Budimpešti, nordijske zemlje predvode na listi evropskih zemalja u kojima je najbolje poslovati, budući da iza Danske slijede Norveška (2), Švedska (3) i Finska (4), dok peto mjesto drži Velika Britanija.

Zemlja koja je najviše napredovala u odnosu na prethodni izvještaj je Turska, čija je ocjena poboljšana za 3,10 poena, zahvaljujući čemu se popela za četiri mjesta, na 34. poziciju, dok je Grčka zabilježila najveće smanjenje ocjene (-1,47 poena), skliznuvši sa 34. na 36. mjesto.

Istraživanje se zasniva se na dva globalno priznata rangiranja – Doing Business izvještaju Svjetske banke i Indeksu percepcije korupcije – CPI Transparency Internationala, navodi EuCham.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top