Pad cijene pamuka

Pad cijene pamuka

SAD je najveći izvoznik pamuka, ali industrija zavisi od kineske potražnje koja je na 12-godišnjem minimumu.

Zbog pada potražnje u Kini, cijena pamuka je značajno pala u Sjedinjenim Američkim Državama. Trend je toliko nepovoljan, da se mnogi pribojavaju njegovog uticaja na cijelu ovu industriju.

Na poljima u Teksasu vidljivi su samo ostaci ovogodišnje žetve pamuka. No, rod najviše zabrinjava mještane ovog kraja. Pamuk se na ovim poljima uzgaja od 18. vijekaa i mnogi poljoprivrednici su veoma vezani za zemlju.

Bruce Vaughn kaže da su oni sada u ozbiljnim nevoljama. Ovako niska cijena pamuka odavno nije viđena i on sve više preispituje odluku da nastavi porodičnu tradiciju.

„Ne znam hoće li moji unuci ikada željeti da rade na ovoj farmi zbog stalne neizvjesnosti. Ne znam ni hoću li ja moći da ostanem. Zaista je teško prihvatiti činjenicu da sam posljednji koji je bio na ovoj zemlji“, kaže Vaughn.

Šta nosi budućnost

Dan Jackson vodi poljoprivrednu zadrugu. Govori da mnogi članovi intenzivno razmišljaju o tome šta će donijeti budućnost.

„Mnogi donose veoma teške odluke. Pokušavaju naći najpovoljniju finansijsku opciju za sebe“, ističe.

Sjedinjene Američke Države su najveći izvoznik pamuka, ali industrija zavisi od kineske potražnje koja je na 12-godišnjem minimumu. Stručnjaci predviđaju da će cijene ostati niske do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top