Pad cijene nafte prijetnja ekonomiji Nigerije | Ekonomist

Pad cijene nafte prijetnja ekonomiji Nigerije

Nigerijska valuta izgubila 10 posto vrijednosti prema dolaru, cijene gotovo udvostručene zbog pada cijene nafte.

Pad cijena nafte na svjetskom tržištu zaprijetio je ekonomskom rastu pojedinih afričkih država.

Među njima i najvećem proizvođaču tog energenta, Nigeriji, čija je valuta već oslabila za deset posto.

Chinyere Opia higijenske proizvode kupuje na tržnici u Abuji. Cijene su gotovo udvostručene i to zbog pada cijene nafte.

Prodavači robu iz inostranstva nabavljaju za dolare. Ali, domaća valuta, naira, izgubila je gotovo 10 posto vrijednosti prema dolaru.

Razliku u kursu plaćaju građani

Zbog toga je uvozna roba skuplja. Razliku u kursu plaćaju kupci.

“To je smiješno, na pijacu sam došla s namjerom da potrošim 7.000 naira. Na kraju sam potrošila dvije hiljade više. Cijene svih artikala su porasle, a prodavač mi kaže da je to zbog dolara”, kaže Chinyere.

Nairu je devalvirala centralna banka zbog pada cijene nafte. Više od 90 posto prihoda Nigerije vezano je za izvoz nafte.

A ona je u posljednjih pola godine izgubila gotovo 60 posto vrijednosti. Devalviranje domaće valute kupovinu dolara čini skupljom pa štiti nigerijske rezerve američke valute.

Situacija je malo nepovoljnija za kupce koji, na primjer, kupuju dolare jer putuju u inostranstvo.

Ekonomisti pad vrijednosti domaće valute vide kao važnu lekciju za građane.

Monetarni pritisci rastu

“Nigerija bi, kao država, morala biti odgovornija. Morali bismo štedjeti kada nam ide dobro. Kada posmatrate pojedine arapske zemlje, one su takođe bogate naftom, ali su diverzificirale svoje ekonomije. Stoga je potreba za štednjom prva lekcija koju sama vlada treba naučiti. Građani se trebaju oslanjati na vlastite snage, kupovati domaće proizvode, a vlada to treba ohrabrivati”, objašnjava ekonomist Ifeanyi Ukoha.

Građani se nadaju da će se cijene nafte stabilizovati, kako bi se država mogla oporaviti od iznenadnih gubitaka.

Ali, monetarni pritisci rastu. Predsjednički izbori će biti održani za nedelju dana i mnogi strahuju da bi politička nesigurnost mogla dodatno oslabiti domaću valutu.

 

Izvor: Al Jazeera
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top