Pad cijene nafte može da uzdrma Norvešku | Ekonomist

Pad cijene nafte može da uzdrma Norvešku

U vrijeme kada je globalna finansijska kriza oborila svijet na koljena, Norveška je prošla mahom bez posljedica, ali bi na koljena mogla da je obori pad cijena nafte.

Najviša stopa nezaposlenosti u postkriznom periodu u Norveškoj od 3,7 odsto registrovana je 2010, ali su niske cijene nafte u maju ove godine podigle nezaposlenost na 4,3 odsto, što je najviša stopa u posljednjih 11 godina, a to je bilo prije novog talasa pada cijena nafte tipa “brent”, prenosi “Blumberg”.

Norveška je veoma zavisna od nafte, koja je ključni pokretač njenog privrednog rasta i zahvaljujući kojoj je prošla bez posljedica kroz globalnu finansijsku krizu. Uz probleme u naftnom sektoru, međutim, Norveška nema mnogo drugih sektora kojima bi mogla da se okrene.

Nafta je počela da gubi vrijednost i prije globalnog pada cijena, zbog smanjenja investicija u tom sektoru na najniži nivo od 2000. Da bi se izborile sa tom situacijom, kompanije, poput Statoila, počele su da ograničavaju izdatke više od šest mjeseci prije potonuća cijena “brenta”.

Norveška bi uskoro mogla da se nađe pred izborom da posegne za novcem iz 875 milijardi dolara teškog državnog investicionog fonda, što bi bio jedinstven korak u istoriji, ili da oštro ograniči fiskalnu potrošnju u vrijeme kada je ona zemlji neophodna.

Državna potrošnja uskoro bi mogla da premaši prihode od nafte, koje Norveška ulaže u fond za buduće generacije. Uzimanje novca iz fonda nije planirano bar još nekoliko decenija i nijedan ministar finansija ne želi da do toga dođe u njegovo vrijeme.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top