Pad cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj

Hrvatska je na nivou Evropske unije, zajedno s Belgijom i Kiprom, u prvom kvartalu zabilježila najveći pad cijena stambenih nekretnina u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U Hrvatskoj je tako indeks cijena nekretnina (HPI) u prva tri mjeseca 2015. prema provizornim podacima Eurostata pao 2,8 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

To znači da je pad oštro ubrzao u odnosu na posljednja tri mjeseca 2014. kada su cijene na tromjesečnom nivou  smanjene 1,2 odsto.

Isti pad cijena nekretnina, za 2,8 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, zabilježili su i Belgija i Kipar. Najviše su porasle cijene u Rumuniji, za 4,1 odsto, Švedskoj za 3,9 odsto, i Mađarskoj za 3,7 odsto.

Na nivou Evropske unije cijene stambenih nekretnina porasle su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,6 odsto, nakon 0,4-procentnog pada u prethodna tri mjeseca. I eurozona je zabilježila oporavak cijena, za skromnijih 0,3 odsto.

Izvor: Bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top