Pad cijena nafte | Ekonomist

Pad cijena nafte

Njujork/London — Cijene nafte su pale zbog sumnji da će nuklearni sporazum između zapada i Teherana odmah podstaći izvoz iranske sirove nafte, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 35 centi na 51,79 dolara, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 51 cent na 57,61 dolar, prenosi agencija Frans pres. WTI je juče poskupio tri dolara, a “brent” 3,17 dolara.

“Trenutni pad izazvan je ubiranjem profita iz predhodnih dana, budući da su investitori prodavali naftu po višim cijenama da obezbijede zaradu”, rekao je za Frans pres menadžer prodaje grupacije Njuvedž iz Tokija, Ken Hasegava.

Investitori vjeruju da okvir za ograničavanje nuklearnih ambicija Teherana, dogovoren prošle nedjelje, neće značajnije uticati na globalnu ponudu nafte, iako će sporazum, ukoliko bude potvrđen, dovesti do ukidanja privrednih sankcija Iranu i vraćanja njegove sirove nafte na već prezasićeno svjetsko tržište.

“Mnogi trgovci su očekivali da sporazum sa Iranom dovede do poplave iranske nafte na tržištima, ali SAD ukazuje na to da će sankcije biti podizane vrlo sporo”, navodi investicioni analitičar singapurske firme “Filip fjučers” Danijel Ang.

Iran ima četvrte po veličini zalihe nafte u svijetu, ali je njegov izvoz smanjen sa iznad 2,2 miliona barela dnevno iz 2011. na oko 1,3 miliona.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top