Pad cijena nafte | Ekonomist

Pad cijena nafte

Cijene nafte u četvrtak su se na međunarodnim tržištima zadržale iznad 70 USD pod pritiskom strahovanja od eskalacije trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, dok su investitori gotovo zanemarili neočekivano smanjenje američkih zaliha sirove nafte.

Barel nafte na londonskom tržištu se prodavao po cijeni od 70,01 USD, 36 centi nižoj u poređenju sa zatvaranjem, dok je na američkom pojeftinio 48 centi na 61,64 USD, prenosi SEEbiz.

Pojačane tenzije između dvije najveće ekonomske sile u svijetu narušile su šanse za rast globalne ekonomije i mogu naštetiti naftnoj potražnji. U takvom su okruženju pod većim pritiskom bile dionice na globalnim tržištima.

– Cijene nafte prate pad cijena dionica, ali fundamenti ostaju snažni što se nafte tiče. Problemi na strani ponude veći su od zabrinutosti za rast potražnje – konstatovao je Bjarne Schieldrop, glavni analitičar za robno tržište u švedskoj banci SEB.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da je Kina prekršila dogovor u trgovinskim razgovorima s Vašingtonom i da će se suočiti s visokim carinama ako sporazum ne bude postignut.

Više carine na robni uvoz iz Kine trebalo bi da stupe na snagu u petak, za vrijeme posjete potpredsjednika kineske Vlade, Liua Hea, Vasšingtonu.

– Cijene nafte su se ponovo našle pod pritiskom, jer su splasnule nade o postizanju američko-kineskog trgovinskog sporazuma – napisali su u bilješci analitičari u banci ING.

Od početka godine cijene nafte porasle su na londonskom i američkom tržištu više od 30 odsto. Isporuke nafte smanjene su zbog američkih carina na uvoz nafte iz Irana i Venecuela, članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Veći pad cijene spriječile su vijesti iz Kine o rekordnom uvozu nafte u aprilu, prema podacima kineske carinske uprave, i to uprkos prekidu rada rafinerija zbog redovnog održavanja i slaboj domaćoj potražnji za gorivom, s obzirom da državne rafinerije gomilaju zalihe iranske nafte.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,88 USD, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top