Pad cijena industrijskih proizvoda | Ekonomist

Pad cijena industrijskih proizvoda

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori su u maju bile u prosjeku niže 3,1 odsto nego u aprilu, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su izvozne cijene industrijskih proizvoda u maju porasle 5,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u periodu od januara do maja u odnosu na uporedni period iznosila je 12,6 odsto.

Metodologija po kojoj se izračunava indeks izvoznih cijena proizvođača usklađena je sa metodologijom za obračun indeksa cijena proizvođača za domaće tržište i zasnovana je na principima i preporukama međunarodne statistike.

“Cilj sprovođenja ovog istraživanja je izračunavanje ukupnog indeksa cijena proizvođača, za domaće i strano tržište, a koristi se i kao jedan od kratkoročnih indikatora u makroekonomskim analizama i prikazima”, objasnili su statističari.

Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza su u maju u odnosu na april bile u prosjeku više 0,2 odsto.

“Uvozne cijene industrijskih proizvoda su u maju u odnosu na isti mjesec prošle godine bile niže 1,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Pad cijena industrijskih proizvoda iz uvoza u prvih pet mjeseci iznosio je 2,3 odsto u odnosu na isti prošlogoduišnji period.

Izvor: rtcg.me

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top