Pad cijena nafte doveo do 20.000 otkaza u ovoj kompaniji

Pad cijena nafte doveo do 20.000 otkaza u ovoj kompaniji

Schlumberger, najveća svjetska uslužna naftna kompanija, prenijela je vijest o oštrom padu prihoda i dobiti u proteklom tromjesečju i najavila ukidanje 11.000 radnih mjesta, pripremajući se za duže razdoblje slabije aktivnosti i pritiska na cijene nafte.

Prihodi Schlumbergera, američke kompanije koja iznajmljuje tehnologiju i opremu za crpljenje nafte gasnim i naftnim kompanijama, pali su u prvom tromjesečju za 9 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 10,25 milijardi dolara.

Posljedica je to, navodi se u poslovnom izvještaju kompanije objavljenom u četvrtak, smanjenja aktivnosti i investicija u istraživanje i crpljenje nafte, kao i pritisaka na cijene.

Dobit Schlumbergera pala je, pak, u proteklom kvartalu 38,8 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 975 miliona dolara.

Kako prijeti rizik od daljeg pada cijena nafte, koje su u odnosu na jun prošle godine potonule oko 50 odsto, kompanija je najavila smanjenje investicija. Još nedavno planirala je u 2015. investirati 3 milijarde dolara, ali sada je taj plan smanjila na 2,5 milijardi.

Zbog veće ponude nafte u odnosu na potražnju na svjetskom tržištu, očekuje se i nastavak trenda smanjenja proizvodnje i investicija u naftnom sektoru, posebno u SAD-u, pa je Schlumberger najavio i dalje smanjenje troškova poslovanja.

Nakon što je nedavno najavio ukidanje 9.000 radnih mjesta, u četvrtak je najavio otpuštanje još 11.000 radnika. Tako će ukupno u ovoj godini otpustiti 20.000 radnika, 15 odsto ukupno zaposlenih u kompaniji.

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top