Pad BDP u Brazilu | Ekonomist

Pad BDP u Brazilu

Recesija u brazilskoj privredi ove godine će dovesti do pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dolarskoj vrijednosti skoro za četvrtinu, zbog devalvacije reala.

Kako piše Fajnenšel tajms, ažurirani budžet Brazila predviđa pad BDP u 2015. godini od 23 odsto, na 1.812 milijardi dolara, sa 2.353 milijarde u 2014. godini.

Brazilska valuta real pojeftiniće prema dolaru 21 odsto u ovoj godini i završiće na vrijednosti od 3,22 reala za jedan dolar, u odnosu na 2,66 reala za jedan dolar, koliko je vrijedio na kraju 2014. godine.

U nacionalnoj valuti BDP Brazila pašće svega 1,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali će taj rezultat ipak biti najgori za 25 godina.

U aprilu u Brazilu je zabilježeno prvo smanjenje radnih mjesta u tom mjesecu od 1992. godine. Ekonomija zemlje izgubila je 98.000 radnih mjesta, dok su analitičari u prosjeku predviđali otvaranje 50.000 novih radnih mjesta.

Nivo nezaposlenosti u Brazilu, pri tome je povećan na najviši nivo za četiri godine, od 6,4 odsto.

Brazilska centralna banka je prinuđena da povećava kamatnu stopu, kako bi obuzdala inflaciju, koja je već premašila gornju granicu ciljanog dijapazona (4,5 odsto, plus-minus dva procentna poena). Do kraja godine ministarstvo planiranja očekuje povećanje inflacije na 8,26 odsto.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top