Pad azijskih indeksa, uzlet nafte | Ekonomist

Pad azijskih indeksa, uzlet nafte

Na azijskim su berzama danas cijene dionica pale, dok su cijene nafte dosegle najviše nivoe od kraja 2014. godine zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Sirije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju skliznule između 0,2 i 0,6 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Nakon dva dana rasta, zahvaljujući smanjenju trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, jutros su azijske berze pod pritiskom zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je juče vojnom akcijom u Siriji i ispaljivanjem raketa, zbog upotrebe hemijskog oružja, što Sirija i njeni saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad.

Rusija je poručila i da pažljivo prati stanje u Siriji i da je upoznata s kretanjima američkih ratnih brodova na putu prema Zalivu.

To otvara mogućnost otvorenog sukoba, s obzirom da SAD i Rusija podržavaju različite strane u Siriji u kojoj građanski rat traje već sedam godina.

“Prošle godine Rusija i Sirija nisu uzvraćale na američke rakete. No, ovoga je puta mogućnost eskalacije sukoba veća. Ako SAD krene u vojni napad, a Rusija uzvrati, front će se povećati. Ne očekujem Treći svjetski rat, no to bi bio prvi otvoreni sukob između SAD-a i Rusije, a to bi izazvalo pad cijena dionica”, kaže Hidenori Suezawa, analitičar u kompaniji SMBC Securities.

I dok su tržišta dionica pod pritiskom zbog rasta napetosti u vezi sa Sirijom, cijene nafte rastu zbog strahovanja ulagača od poremećaja proizvodnje ‘crnog zlata’ na Bliskom istoku.

Na američkom je tržištu cijena barela od početka nedjelje skočila više od 8 posto, na 67,10 dolara, blizu najvišeg nivoa od 2014. godine. Sličnim tempom raste i cijena barela na londonskom tržištu, pa je jutros dosegla 72,25 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 70,95 dolara.

Zbog nesigurnosti na tržištima kapitala i geopolitičkih napetosti, na valutnim su tržištima ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanska i švajcarska valuta.

Tako je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 106,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 107,10 jena.

Američka je valuta nešto oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,2360 na 1,2370 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo 0,1 posto, na 89,45 bodova.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top