Ovo su najskuplji gradovi na svijetu | Ekonomist

Ovo su najskuplji gradovi na svijetu

Agencija Ekonomist intelidžens junit (EIU) je sprovela istraživanje čiji rezultati pokazuju da se najskuplji gradovi u svijetu za život uglavnom nalaze se u Aziji, a Singapur i Hongkong i ove godine drže prva dva mjesta.

Tokio se ove godine vratio među deset najskupljih gradova u svijetu, napredujući za sedam mjesta na poziciju broj četiri, dok je Osaka skočila za devet pozicija na mjesto broj pet, navodi se u izvještaju EIU “Troškovi života u svijetu za 2017. godinu”, koji je prenijela njujorška agencija “Blumberg”.

Cirih je treći najskuplji grad na svijetu, dok se na šestoj poziciji nalazi Seul.

Među top deset najskupljih mjesta za život našla su se i četiri evropska grada: Ženeva, Pariz, Kopenhagen i Cirih, prenosi “Blumberg”.

Pariz je jedini grad u eurozoni koji je svrstan među deset najskupljih gradova u svijetu.

Najskuplji grad na svijetu, četvrtu godinu zaredom je Singapur i to zbog troškova koje nameće kompleksni sistem kupovine i registracije automobila, a takođe je drugi najskuplji grad na svijetu po cijenama odjeće.
Gradovi u Kini su “skliznuli” na listi za između pet i 16 pozicija zbog slabljenja potrošnje i deprecijacije renminbija, pokazao je izvještaj. U Aziji se, takođe, nalaze neki od najjeftinijih svetskih gradova, naročito u Južnoj Aziji, poput Bangalora, Čenaja, Karačija, Mumbaja i Nju Delhija.

Ipak, poslovni centar Kazahstana, Almati, i Lagos u Nigeriji rangirani su ove godine kao najjeftiniji gradovi na svijetu.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom svijeta, a kao uporedna osnova je uzet Njujork, dok su poređenja cijena vršena za 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odjeću i režije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top