Ovo nikada niko neće moći da ukrade od vašeg biznisa

“Nikada ne možete u potpunosti da zaštitite svoje ideje”, kaže Katia Beauchamp, koja je izumila komercijalnu platformu za proizvode za uljepšavanje, i od lansiranja 2010. godine više puta je kopirana.

Kako piše sajt “Business Insider”, Beauchamp  je na konferenciji “Fast Company’s Innovation” objasnila kako konkurencija i plagijati funkcionišu u njenom slučaju. Jedna od konkurentskih kompanija, poznata po tome što klonira kompanije kao što su Amazon i PayPal, dolazi iz Nemačke i podigla je 75 miliona evra protiv kompanije Birchbox, da bi lansirala evrospki klon njenog servisa, koji su nazvali “Glossy Box”.

“BirchBox” je počeo toliko brzo da se razvija da njegova vlasnica nije imala vremena da se fokusira na konkurenciju. Umjesto toga, usredsredila se na stvar koja je držala stvari pod kontrolom – viziju kompanije.

“Postoji jedna stvar koju niko ne može nikada da vam oduzme, a to je vizija. I to će se kad tad vidjeti i na vašem brendu,” rekla je Beauchamp, i dodala da su na početku ona i njen tim znali da proces otkrivanja ljepote nije takav da će u njemu uživati svi klijenti. Vremenom je ta vizija evoluirala i sazrela, i nastavila da vodi posao u dobrom smjeru.

“Shvatili smo da je naša ideja mnogo veća nego što smo na početku mislili, na primjer da postoji mnogo žena koje niko nije svrstao u kategoriju “lijepih” i… mi možemo da je uvjerimo u to, možemo da je stavimo na prvo mjesto.

Sve ovo nam je omogućilo da ostanemo fokusirani na to što znamo da radimo, i iako konkurencija nastavlja da nam stalno “prijeti”, mogu da kažem da mi to razumijemo najbolje. Osjećam to kao da oni tek kreću u prvi razred, a mi smo već srednja škola,” objašnjava ova mlada i uspješna preduzetnica.

Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top