Ovo je treća najveća mobilna kompanija na svijetu | Ekonomist

Ovo je treća najveća mobilna kompanija na svijetu

Mobilnim tržištem već godinama dominiraju dvije kompanije koje se izmjenjuju na prvom mjestu – Samsung i Apple, dok se njihovi konkurenti poput LG-a, Xiaomija, Huaweija i drugih bore za naklonost ostalih korisnika. Kada su u pitanju pametni telefoni, u Microsoftu (koji je nedavno kupio Nokiju i sada njihove Lumia modele prodaje pod svojim brandom) nikako ne mogu biti zadovoljni stanjem na tržištu te se pozitivnim promjenama nadaju s dolaskom nove verzije njihovog operativnog sistema Windows 10 na mobilne uređaje. No, bez obzira na slabu prodaju pametnih telefona, ova je kompanija držala treće mjesto na mobilnom tržištu (koje uključuje i pametne telefone i klasične mobilne telefone), a prema posljednjim informacijama analitičke kompanije Strategy Analitics, Microsoft je u drugom kvartalu ove godine izgubio treće mjesto na tržištu i prestigla ga je sve popularnija kineska kompanija Huawei. Tokom drugog ovogodišnjeg kvartala udio Microsofta, u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije, pao je sa skoro 12 posto na samo 6,4 posto, odnosno broj isporučenih mobilnih uređaja smanjen je s više od 50 miliona na 27,8 miliona telefona. Koliko je mobilno tržište važno za Microsoft najbolje možemo vidjeti iz akvizicije Nokije koju je ova kompanija platila više od sedam milijardi dolara.

Huawei: ‘Naš pravi konkurent je Samsung, a ne Xiaomi!’

U isto vrijeme udio Huaweija porastao je s 4,8 na 7 posto, dok je ova kompanija isporučila više od 30 miliona mobilnih uređaja, što je povećanje od deset miliona u odnosu na isto razdoblje u 2014. godini. ‘Huawei brzo raste u svim svjetskim regijama, a posebno u Kini gdje su njegovi 4G modeli poput Matea 7 iznimno popularni među korisnicima’, komentirali su trenutno stanje na tržištu iz Strategy Analiticsa ove promjene na mobilnom tržištu. Nakon Microsofta, na petom mjestu smjestila se još jedna kineska kompanija, sve popularniji Xiaomi koji je prodao skoro 20 miliona telefona i zauzeo 4,6 posto tržišta mobilnih telefona. Što se vodećeg dvojca tiče, Samsung je u drugom ovogodišnjem kvartalu isporučio 89 miliona telefona, što je smanjenje u odnosu na 95,3 miliona iz istog razdoblja prošle godine te je ova kompanija zauzela 20,5 posto tržišta, dok je Apple u istom razdoblju prodao 47,5 miliona telefona, što je veliki porast u odnosu na prošlogodišnjih 35,2 miliona, a njihov udio na tržištu sada iznosi 10,9 posto.

Izvor: Zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top