Ovo je bila prva stvar prodata na internetu | Ekonomist

Ovo je bila prva stvar prodata na internetu

Prva stvar koja je kupljena na internetu od nastanka elektronske trgovine je Stingov CD. Mnogi su donedavno mislili da je u pitanju hrana iz Pizza Huta ili marihuana.

Dosta se raspravljalo o prvoj transakciji od nastanka elektronske trgovine. Mislilo se da je prvu online transakciju napravila Jane Snowball, sedamdesetdvogodišnja gospođa iz Britanije, koja je 1984. godine koristila Video Tex kako bi kupila margarin, jaja i pahuljice iz lokalne prodavaonice.

No ipak nije. Transakcija nije koristila komercijalnu tehnologiju, a Snowball je namirnice platila gotovinom. Prva online obavljena transakcija dogodila se 11. avgusta 1994. godine, kada je osnivač Net Market startupa na internetu kupio Stingov CD koristeći svoju kreditnu karticu za plaćanje, piše The Next Web.

Tog dana Dan Kohn i još trojica njegovih saradnika nisu ni slutila u što će se razviti online trgovina. No, kao i sva ostala velika putovanja, i ovo je počelo jednim malim korakom, klikom miša.

Izvor:Express

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top