Ovi startup-ovi su koristili neobične metode da sakupe novac za svoju ideju | Ekonomist

Ovi startup-ovi su koristili neobične metode da sakupe novac za svoju ideju

Imate dobru ideju i spremni ste da uložite svoje vrijeme u njenu realizaciju, ali vam fali kapital? Odabir pravog izvora finansiranja za pokretanje sopstvenog biznisa je komplikovanije nego što se na prvi pogled čini.

Da biste riješili ovaj problem, morate razmišljati o posljedicama, jer svaki izvor finansiranja ima svoje loše strane. Ukoliko pozajmite novac od porodice ili prijatelja, kako ćete nastaviti dobre odnose sa njima ukoliko projekat ne uspije? Ako nabavite novac od grupe investitora, oni imaju pravo glasa u skladu sa svojim procentom vlasništva… Koju god metodu finansiranja odabrali, uticanje na vašu sposobnost da izvedete projekat do kraja.

Preporučujemo vam da pročitate primjere u nastavku teksta. Ovi ,manje ili više uspješni preduzetnici, uspjeli su da pokrenu stvari sa mrtve tačke na prilično neuobičajene načine.

Kockanje

Zbog visoke stope nezaposlenosti, u Srbiji se zapatilo kockanje. Prema najskorijem istraživanju agencije Masmi, danas imamo oko 300 hiljada kockara, a možda i više. Vjerovatno neko od ovih kockara pokušava ono što je ovim momcima uspjelo. BloomNation je online cvjećara koja pruža usluge pravljenja buketa i dostave na kućnu adresu. Na ideju su došli jer su sve online cvjećare nudile sterilne modele buketa, a oni su ponudili nešto bolje. Kada su prijatelji i ko-osnivači Daneshgar i Gregg Weisstein razgovarali o novcu, na ideju im je pao jedinstven izvor finansiranja startupa. Naime, Daneshgar je osvojio brojne nagrade 2008. godine na svetskom takmičenju u pokeru (World Series of Poker). On se vratio u igru i osvojio 27 hiljada dolara, koje je zatim uložio u BloomNation. Kompanija danas dobro posluje. Kasnije su dobili dodatnu injekciju preduzetničkog kapitala putem firme Andreessena Horowitza i Spark Capitala. Više od 2500 cvećara prodaje putem ove platforme.

Izvuci najbolje iz najgoreg

Practice Fusion danas rastura koliko mu dobro ide, ali tek nakon što je direktor i osnivač Ryan Howard završio u bolnici nakon sudara brodova u San Francisku. Howard je dobio obeštećenje, dovoljno veliko da održi svoj startup. Practise Fusion je  SaaS koji pruža mnoge besplatne medicinske usluge, podržane reklamom. Sistem danas oko sebe okuplja više od 100.000 medicinskih stručnjaka i uslužio je više od 80 miliona pacijenata. Ovaj način finansiranja nije uobičajen i veoma je opasan, stoga vas molimo, ne pokušavajte ovo kod kuće!

Doručak je najvažniji

Airbnb se zaglavio u klasičnoj priči o finansiranju mlade kompanije. 2008 godine počeli su problemi sa protokom novca (cash flow). Srećni trenutak se dogodio za vrijeme predizborne kampanje u Denveru. Genije iz marketinga je smislio limitirano izdanje kutija sa pahuljicama. Na jednoj kutiji je bio nacrtan Obama a na drugoj McCain. Kutije pahuljica su koštale oko 40 dolara i stvorile su dovoljno novca da kompanija nastavi normalno da posluje.

Daj dim

Prije nego da osnuje NewsMakeup.com (sada Newslo.com), Adam Gassman je pohađao pravni koledž i bio je očajan što nema novca da započne biznis. Pokušavao je na razne načine, ali nije uspijevao, sve dok se nije okrenuo industriji marihuane. Pošto je ova grana bila u uzletu, ovaj mladi preduzetnik počeo je da trguje akcijama medicinske marihuane. Trgovao je sve dok nije dostigao cifru od 10.000 dolara koje je odmah uložio u svoju ideju. Newslo je satirični sajt čije vijesti su bazirane na realnim činjenicama. Uprkos Gassmanovoj istoriji, na ovom sajtu ni startupovi nisu pošteđeni ruganja.

Gomilanje duga

Nakon što ga odbila jedna za drugom bankom, David Moore, direktor startupa City Rewards Network morao je da smisli drugi izvor finansiranja. Njegov sajt je još jedan agregat u nizu – sakuplja ponude od kompanija kao što su Coupons.com, Groupon, Living Social i Yelp. I pored toga što njegov startup nije jedinstven na tržištu, Moore je bio riješen da uspije. Aplicirao je za osam kreditnih kartica u dva sata. „Morao sam da budem brži od bankarskih sistema izveštavanja da se upiti ne bi pokazali na mom kreditnom izveštaju.“ Šta se dogodilo? Uslijedila je veoma loša kreditna ocjena, ali je Moore obezbedio 25 hiljada dolara za izgradnju svog startupa. U 2013 je imao više od 4 hiljade redovnih korisnika, ali je onda broj počeo da opada i sajt više ne postoji. Da mu je ideja bila originalnija, sav trud bi se možda isplatio.

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top